Thuis afstuderen

Ik heb ze het afgelopen jaar vaak voorbij zien komen: tips over thuiswerken. Fijn dat er zo veel aandacht is voor mensen die werken, maar hoe zit het met de afstudeerders? Want thuiszitten of niet, het afstuderen gaat ook gewoon door voor studenten. Afstuderen is natuurlijk eveneens hard werken, daarom vind je hieronder een aantal tips die zijn gericht op thuis afstuderen.

#1: Piekeren én doorgaan

De eerste is meteen een heel belangrijke: pieker niet te veel thuis. Dat is makkelijk gezegd weet ik, maar het is tegelijkertijd ook normaal dat we meer gaan piekeren. Logisch, een virus waar we nauwelijks grip op hebben gooit roet in het eten, waardoor we ‘veroordeeld zijn’ tot ons eigen huis en minder vrijheid hebben. Ook is er nog altijd weinig perspectief, als we het vaccineren even buiten beschouwing laten. Piekeren is dus heel normaal, zeker nu. Maar goed het gaat erom dat je weinig aan deze situatie die nog wel even zo blijft kunt doen, maar dat dit niet geldt voor je eigen situatie. En wat mij betreft staat daarbij één woord centraal: doorgaan. Werk door aan je afstudeeropdracht, ook al zijn de omstandigheden veranderd waardoor ook bepaalde zaken misschien nog onduidelijk kunnen zijn. Te veel piekeren komt je afstudeeropdracht niet ten goede (weet ik uit eigen ervaring), doorgaan en doorzetten daarentegen wél. Houd vol en maak er het beste van. Meer kan je immers ook niet doen.

#2: Van piekeren naar piekmomenten

Als je jezelf een beetje kent kun je prima nagaan op welk moment van de dag jij het meeste werk verzet. Wanneer ben jij het meest productief? Stel jezelf de vraag en doe iets met het antwoord. Werk aan je scriptie op jouw meest productieve moment(en) van de dag. Voor mij zijn dat de namiddag en de avond. Vaak ga ik juist op die momenten aan de slag met belangrijke opdrachten die meer inspanning vergen, want ik kan mij dan goed concentreren én heb tevens de meeste energie die ik mooi in die opdrachten kwijt kan. Dit is uiteraard mijn voorbeeld, dus kijk wat jouw beste moment is. Nu we met z’n allen thuiszitten, is het verstandig om je hiervan bewust te zijn. Dus wat is jouw moment? In de ochtend, middag, avond of misschien zelfs ’s nachts?

#3: Afleiding beter de baas zijn

Wanneer je niet alleen woont is het doorgaans beter om jezelf even af te zonderen van de rest. Je maakt je scriptie immers alleen, dus zo vreemd is dat niet. En als je dan in een aparte ruimte bent met alleen je laptop en telefoon, is het waarschijnlijk ook slim om kritisch naar die apparaten te kijken. Voor diegene die snel is afgeleid, maar ook voor diegene die zich gewoon even goed wil concentreren: leg je mobiel aan de kant, buiten zicht en buiten handbereik. Voor je laptop geldt: heb alleen tabbladen openstaan die van belang zijn voor je opdracht. Mijn valkuil is dat ik soms hier niet streng genoeg in ben, waardoor afleiding sneller op de loer ligt.

#4: Samen aan de slag

Een belangrijke boodschap uit mijn boek is dat je afstuderen niet in je eentje doet. Nu is dat in deze hedendaagse omstandigheden moeilijker dan ooit, want je mist immers (veel) schoolcontacten. Toch mag dit geen excuus zijn. Zo is er altijd nog digitaal contact dat uitkomst kan bieden. Ik raad aan om digitaal contact te zoeken/onderhouden met ten minste één medeafstudeerder. Houd het niet bij appen, maar ga samen videobellen. Bespreek waar je tegenaan loopt, deel ervaringen met elkaar en ga vooral ook samen aan de slag. Het zal je voldoening geven, dat weet ik zeker. Het is beter dan alleen maar afzonderlijk werken aan je scriptie.

Toegegeven, met het oog op het normaal geworden online onderwijs snap ik heel goed dat dit geen ideaaloplossing is. Dat is het ook niet. Er gaat niks boven het contact op school, echter moeten we het even doen met de middelen die we nu tot onze beschikking hebben.

In mijn boek lees je meer over samenwerken met andere afstudeerders, bijvoorbeeld over hoe je contacten blijft onderhouden.

#5: Buitengewonelijst

Terugkomend op tip 3 is afleiding natuurlijk niet altijd ongewenst. In deze bijzondere tijd kun je ook kijken naar de invulling van je vrije tijd. Persoonlijk vind ik het vooral leuk en interessant om niet alleen terug te vallen op automatische gewoontes, maar ook nieuwe dingen een kans te geven. Daarom heb ik een eigen lijst opgesteld met activiteiten die ik in mijn vrije tijd óók zou kunnen ondernemen. Activiteiten waarbij de drempel wat hoger ligt om ze uit te proberen, maar die de moeite wel waard zijn. Ik noem deze lijst mijn ‘buitengewonelijst’, omdat alle dingen die hierin staan buiten mijn automatische gewoontes vallen. Een video op YouTube bekijken is bijvoorbeeld zo’n gewoonte van mij die zeker niet op mijn lijst staat. Nadenken over en werken aan een nieuw boek is voor mij echter een ‘buitengewone activiteit’ voor in mijn vrije tijd en staat er daarom wél in.

Het is best leuk om zo’n lijst voor jezelf op te stellen, alleen al omdat het helpt om leuke originele ideeën, die je weleens te binnen schieten maar waarbij de kans groot is dat je ze weer vergeet, allemaal te verzamelen in één overzichtelijke lijst. Geef het een kans als je tijd over hebt en op zoek bent naar nieuwe dingen om te ondernemen in je vrije tijd. Even wat anders dan afstuderen.

Belangrijk: mijn buitengewonelijst is geen to-do-lijst, want net als in mijn boek draait het niet om iets moeten maar iets kunnen doen. Fijn om bij stil te staan!

Contact

Heb je mijn boek gelezen? Ik ben benieuwd hoe het boek bevalt en daarom zou het heel mooi zijn als je een review achterlaat op bijvoorbeeld boekscout.nl of bol.com. Mailen mag natuurlijk ook. Je kunt mij bereiken via het speciale mailadres afstuderenzokanhetook@gmail.com. Heb je vragen, stel ze gerust!

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Klik op de blauwe button ‘Volgen’ en laat je naam en mailadres achter voor updates.

Tot de volgende keer!

Luuk


Twitter Facebook LinkedIn Volgen



Een handboek voor afstuderen

Thuis afstuderen

Anders

(Buiten)gewone dingen in bijzondere tijden

Hulp bij afstuderen