Anders

Het nieuwe studiejaar is inmiddels weer gestart. Natuurlijk is het door de coronacrisis anders dan voorheen. Niet iedere werkdag op school terechtkunnen voor colleges en ontmoetingen met klasgenoten en docenten: het lijkt mij allemaal maar lastig. De vanzelfsprekendheid van het naar school toe gaan is er even niet meer. Vreemd is dat.

Alhoewel ik geen student meer ben, kan ik mij goed voorstellen dat ook afstuderen in deze tijd van ‘het nieuwe normaal’ anders is. Vooral het sociale aspect van afstuderen, denk aan voortgangsgesprekken met je stagebegeleider, samen werken met studiegenoten en interviews met deskundigen, lijkt mij in het bijzonder anders. Het gaat allemaal niet meer zo makkelijk.

In deze eerste blog van het nieuwe studiejaar aandacht voor de volgende onderwerpen:

- De structuur van mijn boek Afstuderen: Zo Kan Het Ook!

- De volgende lezing

- Vragen richting het (lees)publiek

Het boek

Omdat het een tijd stil is geweest op deze auteursblog, is het verstandig om even opnieuw te kijken naar het boek dat ik heb geschreven. Terug in 2018 en 2019 heb ik Afstuderen: Zo Kan Het Ook! geschreven met als belangrijkste doel studenten beter te ondersteunen tijdens het afstuderen. Samen met een aantal coauteurs heb ik onze tips en ervaringen gebundeld in dit praktische handboek. Het boek gaat in op tal van relevante onderwerpen, verdeeld onder negen hoofdstukken. Hieronder vind je een overzicht van al die hoofdstukken met korte toelichting. Ik vind het namelijk belangrijk dat iedereen die interesse heeft in mijn boek, zou moeten weten wat er zoal in staat.

Hoofdstuk 1

De zoektocht naar een passende afstudeeropdracht en opdrachtgever.

Hoofdstuk 2

De verdieping in de theorie en hoe je dit kunt aanpakken.

Hoofdstuk 3

Het opstellen van het lastige plan van aanpak met zijn vaste onderdelen.

Hoofdstuk 4

Het organiseren van het belangrijke veldonderzoek, zoals interviews.

Hoofdstuk 5

Het uitwerken van je deelvragen en het schrijven met een eigen inbreng.

Hoofdstuk 6

Het inventariseren, doornemen, analyseren en rapporteren van je veldonderzoekresultaten.

Hoofdstuk 7

Aandachtspunten en tips voor het geven van een advies.

Hoofdstuk 8

Het afronden van je scriptie.

Hoofdstuk 9

In dit laatste hoofdstuk behandelen we allerlei onderwerpen die niet thuishoren in de andere hoofdstukken maar desondanks wel belangrijk genoeg zijn voor een plek in het boek, zoals het vormen van een afstudeergroep en de omgang met de afstudeerbegeleider.

Lezing Hulp bij afstuderen

Binnenkort mag ik opnieuw een lezing verzorgen in de bibliotheek. Deze keer zal dat zijn in Kollum (boven Buitenpost). Na een best wel lange (lees: veel te lange) coronapauze heb ik écht zin om weer een lezing te geven. Het wordt in ieder geval een interactieve avond, waarbij vragen, tips en ervaringen centraal zullen staan. Uiteraard vertel ik ook een en ander over mijn boek.

In principe is iedereen die belangstelling heeft van harte welkom! De lezing is met name interessant voor:

- studenten (hbo/wo);

- ouders van (afstuderende) studenten;

- mensen die werken binnen het (hoger)onderwijs.

De lezing vindt plaats op dinsdag 29 september om 19.30 in de Campus Kollum, waar ook de bibliotheek is gevestigd. Belangrijk: geef je wel van tevoren op! Dit is belangrijk, zodat we ons kunnen houden aan de coronamaatregelen. Je kunt je snel opgeven via de volgende link:

https://ontdekdebieb.op-shop.nl/172/hulp-bij-afstuderen/29-09-2020

Er is maar plaats voor een beperkt aantal personen, dus geef je snel op als je interesse hebt.

Benieuwd naar het boek dat ik heb geschreven? Hij is via verschillende kanalen verkrijgbaar, waaronder de boekwinkels. Zo kun je het boek in Kollum, waar de lezing wordt gehouden, kopen bij de Bruna. Andere boekhandels waar je mijn boek direct kunt kopen zijn Boekhandel Riemer (Groningen), Boekhandel Burgum (Burgum) en Boek- en Kantoorboekhandel B. IJlstra (Drachten).

Tot slot

In de intro benoemde ik het al even: afstuderen in coronatijd. Ik vraag mij af hoe dat is en ben daarom op zoek naar ervaringen van studenten die nu afstuderen. Laat je ervaringen achter in de comments of mail naar afstuderenzokanhetook@gmail.com. Alle input is welkom!

Heb je mijn boek gelezen? Dan ben ik benieuwd naar jouw review. Schroom niet om deze achter te laten in de comments of stuur een berichtje naar afstuderenzokanhetook@gmail.com.

Bedankt voor het lezen van deze blog en wie weet tot 29 september!

Luuk


Twitter Facebook LinkedIn Volgen



Een handboek voor afstuderen

Thuis afstuderen

Anders

(Buiten)gewone dingen in bijzondere tijden

Hulp bij afstuderen