Nog lang niet klaar

De eerste maand zit er alweer op en daarmee ook de eerste stappen die zijn gezet wat de promotie van mijn boek betreft. Het is nog hard werken om je boek onder de aandacht te brengen. Je kunt er makkelijk zo je werkdagen mee vullen. Gelukkig heeft mijn motivatie hier niet onder te lijden, want met elke nieuwe gemaakte stap krijg ik weer energie. Je kunt veel dingen ondernemen. In deze blog wil ik je op de hoogte brengen van de eerste ontwikkelingen sinds de verschijning van mijn boek met een selectie van recente activiteiten die ik heb ondernomen. Vervolgens sluit ik af met een beknopt overzicht van de kern van alle hoofdstukken van het boek.

Workshops

Als je een boek over afstuderen hebt geschreven, moet je het in de eerste plaats natuurlijk van school hebben. Deze maand heb ik twee workshops mogen verzorgen. Een daarvan ging over persoonlijke ontwikkeling en hoe je als student eigen ontwikkeldoelen kunt stellen. Bij ontwikkeldoelen kun je denken aan leren omgaan met faalangst, beter willen worden in plannen of, in mijn geval, het dealen met perfectionisme. Het leuke aan deze workshop was dat je studenten kunt laten zien dat je, door aan jezelf te werken, mooie dingen kunt bereiken en niet per se bepaalde dingen moet bereiken, een les die ik in mijn studententijd heb geleerd. Deze boodschap past eigenlijk perfect bij mijn boek: je moet helemaal niks, maar kunt wél iets doen met de inhoud.

Nieuwe verkooppunten

Natuurlijk is het belangrijk dat je boek via verschillende kanalen beschikbaar is. Het boek is al verkrijgbaar via boekscout.nl en bol.com en je kunt via mij rechtstreeks een exemplaar bemachtigen. Deze maand zijn er weer nieuwe aanbieders bijgekomen. Online gaat het om Studystore, dé online studiewinkel voor al je studieboeken. Top dat deze grote speler mijn boek ook aanbiedt! Daarnaast ben ik op pad gegaan om een aantal relevante (regionale) boekhandels aan mijn lijst met aanbieders te kunnen toevoegen. Met succes, want je kunt Afstuderen: Zo Kan Het Ook! nu kopen in de volgende boekhandels:

Burgum – Boekhandel Burgum

Drachten – Boek- en Kantoorboekhandel B. IJlstra

Kollum – Bruna De Bruin

Groningen – Boekhandel Riemer

Als het goed is zullen binnenkort meer boekhandels volgen, aangezien het boek nog maar net uit is en ik nog genoeg winkels ga bezoeken.

Netwerken

Ik merk dat steeds meer mensen kennismaken met het boek. Of het nu gaat om bekenden of onbekenden, het netwerken is en blijft leuk. Het allermooiste aan dit avontuur vind ik de gesprekken die je met verschillende mensen hebt over het boek. Het gekozen thema en het feit dat het om een handboek (en geen roman) gaat wekt nieuwsgierigheid op. Wat was de aanleiding? Wat wil je ermee bereiken? Wat zijn de reacties? Komt er een vervolg? Het zijn vragen die niet gaan vervelen. Ik ben tenslotte nog lang niet klaar met dit project. Er moet nog veel gebeuren. Maar met die gesprekken begint het naar mijn mening wel allemaal. Er wordt over gesproken en dat betekent aandacht voor het onderwerp. Dat voelt heel goed, omdat ik echt geloof in het doel van het boek, namelijk studenten meer ondersteuning kunnen bieden bij het lastige afstuderen. Gelukkig merk ik dat ik lang niet de enige ben die hierin gelooft. En dat maakt die gesprekken extra leuk!

Inhoudsopgave

Geïnteresseerden kunnen zich terecht afvragen waar het boek precies aandacht aan besteedt. Het boek gaat in op ontzettend veel onderwerpen, maar deze zijn wel onderverdeeld in negen hoofdstukken. Hieronder heb ik telkens in één zin samengevat waar ieder hoofdstuk in de kern op focust.

Hoofdstuk 1: De zoektocht naar een passende afstudeeropdracht en opdrachtgever.

Hoofdstuk 2: De verdieping in de theorie en hoe je dit kunt aanpakken.

Hoofdstuk 3: Het opstellen van het lastige plan van aanpak met zijn vaste onderdelen.

Hoofdstuk 4: Het organiseren van het belangrijke veldonderzoek, zoals interviews.

Hoofdstuk 5: Het uitwerken van je deelvragen en het schrijven met een eigen inbreng.

Hoofdstuk 6: Het inventariseren, doornemen, analyseren en rapporteren van je veldonderzoekresultaten.

Hoofdstuk 7: Aandachtspunten en tips voor het geven van een advies.

Hoofdstuk 8: Het afronden van je scriptie.

Hoofdstuk 9: In dit laatste hoofdstuk behandelen we allerlei onderwerpen die niet thuishoren in de andere hoofdstukken maar desondanks wel belangrijk genoeg zijn voor een plek in het boek, zoals het vormen van een afstudeergroep en de omgang met de afstudeerbegeleider.

Deze blog is zo lang genoeg;)

Ik houd je op de hoogte met de blogs die nog zullen volgen. Heb je het boek gelezen, heb je vragen en/of wil je gewoon iets kwijt? Ik hoor graag van je! Mail naar afstuderenzokanhetook@gmail.com. Bedankt voor het lezen!

Luuk


Twitter Facebook LinkedIn Volgen



Een handboek voor afstuderen

Thuis afstuderen

Anders

(Buiten)gewone dingen in bijzondere tijden

Hulp bij afstuderen