(Buiten)gewone dingen in bijzondere tijden

Iedereen moet zich in meer of mindere mate aanpassen aan de huidige omstandigheden. Studenten die momenteel bezig zijn met afstuderen vormen geen uitzondering. In deze nieuwe blog daarom een aantal tips van mij om thuiszitten en afstuderen wat makkelijker met elkaar te combineren. Voordat deze aan bod komen blik ik eerst kort terug op de lezing Hulp bij afstuderen, die ik in februari heb gegeven en waar mijn vorige blog over ging.

De eerste lezing

Na een aantal lezingen van andere auteurs te hebben bijgewoond, was het begin februari mijn beurt. Ik mocht een lezing geven in de bibliotheek van Dokkum. Met een gezonde dosis spanning startte ik de avond met een presentatie over het boek dat ik heb geschreven, om vervolgens, na een korte pauze, over te gaan op het interactieve deel van de lezing. De twee uren die ik voor deze avond had vlogen voorbij.

Ik kijk zeer tevreden terug op mijn eerste lezing. De opkomst was verrassend hoog, de sfeer was prima en ik heb mijn boek en het verhaal daarachter goed onder de aandacht gebracht samen met coauteurs Ayla en Melissa. Het was mooi om de interactie met het publiek op te zoeken en met de aanwezigen in discussie te gaan aan de hand van stellingen en verhalen. Natuurlijk heb je voor zo’n avond een en ander voorbereid, maar het leukste was dat je door met elkaar in gesprek te gaan ook nog andere tips kon delen. Via deze weg wil ik de bibliotheek en de medewerkers die betrokken waren bij de organisatie van de lezing bedanken voor de ondersteuning en de kans die mij is geboden. Al met al was het een mooie leerervaring, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Thuis afstuderen

Het zijn momenteel bijzondere tijden. Iedereen moet zich in meer of mindere mate aanpassen aan de nieuwe realiteit. Ik ga het C-woord niet noemen, dat wordt al genoeg gedaan. Vast staat dat het allerlei nieuwe dingen met zich meebrengt. Natuurlijk minder leuke dingen die met name aandacht krijgen. Maar het levert ook veel mooie dingen op. Allerlei mensen komen met creatieve initiatieven aanzetten, zowel groot als klein. Goed en fijn om te zien. We lijken wat meer naar elkaar om te kijken door het hele gebeuren waar we ongewenst met z’n allen in zijn beland.

Ik heb ze intussen al meermaals voorbij zien komen: tips over thuiswerken. Nu wilde ik sowieso al een nieuwe blog schrijven, maar de artikelen met tips inspireerden mij om weer eens naar het thema van mijn boek te kijken. Want thuiszitten of niet, het afstuderen gaat ook gewoon door voor studenten. Je zou het bijna vergeten door alle aandacht die nu, overigens terecht, vooral uitgaat naar het basis- en voortgezet onderwijs. Niettemin lijkt het mij tijd voor een aantal afstudeertips in quarantainetijd! Daarom vind je hieronder een aantal van mijn tips, die ik graag met je deel.

#1: Piekeren én doorgaan

Pieker niet te veel thuis. Dat is makkelijk gezegd weet ik, maar het is tegelijkertijd ook normaal dat we meer gaan piekeren. Logisch, een onbekend virus waar we nauwelijks grip op hebben gooit roet in het eten, waardoor eerder gemaakte plannen (groten)deels de prullenbak in kunnen. Wie dan nog zegt dat hij of zij he-le-maal geen stress heeft, zal ik moeilijk op zijn of haar woord geloven. Maar goed het gaat erom dat je weinig aan deze situatie die nog wel even zo blijft kunt doen, maar dat dit niet geldt voor je eigen situatie. En wat mij betreft staat daarbij één woord centraal: doorgaan. Werk door aan je afstudeeropdracht, ook al zijn de omstandigheden veranderd waardoor ook bepaalde zaken misschien nog onduidelijk kunnen zijn. Te veel piekeren komt je afstudeeropdracht niet ten goede (weet ik uit eigen ervaring), doorgaan en doorzetten daarentegen wél. Houd vol, want het komt vast goed.

#2: Van piekeren naar piekmomenten

Als je jezelf een beetje kent kun je prima nagaan op welk moment van de dag jij als student het meeste werk verzet. Wanneer ben jij het meest productief? Stel jezelf de vraag en doe iets met het antwoord. Werk aan je scriptie op jouw meest productieve moment(en) van de dag. Voor mij zijn dat de namiddag en de avond. Vaak ga ik juist op die momenten aan de slag met belangrijke (schrijf)opdrachten die meer inspanning vergen, want ik kan mij dan goed concentreren en heb tevens de meeste energie die ik mooi in die opdrachten kwijt kan. Dit is uiteraard mijn voorbeeld, dus kijk wat jouw beste moment is. Nu we met z’n allen thuiszitten, is het verstandig om je hiervan bewust te zijn. Zeker een aanrader.

#3: Afleiding beter de baas zijn

Wanneer je niet alleen woont is het doorgaans beter om jezelf even af te zonderen van de rest. Je maakt je scriptie immers alleen, dus zo vreemd is dat niet. En als je dan in een aparte ruimte bent met alleen je laptop en telefoon, is het waarschijnlijk ook slim om kritisch naar die apparaten te kijken. Voor diegene die snel is afgeleid, maar ook voor diegene die zich gewoon even goed wil concentreren: leg je mobiel aan de kant, buiten zicht en buiten handbereik. Voor je laptop geldt: heb alleen tabbladen openstaan die van belang zijn voor je opdracht. Mijn valkuil is dat ik soms hier niet streng genoeg in ben, waardoor afleiding sneller op de loer ligt.

#4: Buitengewonelijst

Afleiding is natuurlijk niet altijd ongewenst. In deze bijzondere tijd kun je ook kijken naar de invulling van je vrije tijd. Persoonlijk vind ik het vooral leuk en interessant om niet alleen terug te vallen op automatische gewoontes, maar ook nieuwe dingen een kans te geven. Daarom heb ik recent een eigen lijst opgesteld met activiteiten die ik in mijn vrije tijd óók zou kunnen ondernemen. Activiteiten waarbij de drempel wat hoger ligt om ze uit te proberen, maar die de moeite wel waard zijn. Ik noem deze lijst mijn ‘buitengewonelijst’, omdat alle dingen die hierin staan buiten mijn automatische gewoontes vallen. Een video op YouTube bekijken is bijvoorbeeld zo’n gewoonte van mij die zeker niet op mijn lijst staat. Nadenken over en werken aan een nieuw boek is voor mij echter een ‘buitengewone activiteit’ voor in mijn vrije tijd en staat er daarom wél in.

Het is best leuk om zo’n lijst voor jezelf op te stellen, alleen al omdat het helpt om leuke originele ideeën, die je weleens te binnen schieten maar waarbij de kans groot is dat je ze weer vergeet, allemaal te verzamelen in één overzichtelijke lijst. Geef het een kans als je tijd over hebt en op zoek bent naar nieuwe dingen om te ondernemen in je vrije tijd.

Belangrijk: mijn buitengewonelijst is geen to-do-lijst, want net als in mijn boek draait het niet om iets moeten maar iets kunnen doen. Fijn om bij stil te staan!

Tot zover mijn tips. Ik sluit niet uit dat ik deze blog in de loop der tijd aanvul met nieuwe tips.

Contact

Heb je mijn boek gelezen? Ik ben benieuwd hoe het boek bevalt en daarom zou het heel mooi zijn als je een review achterlaat op bijvoorbeeld boekscout.nl of bol.com. Mailen mag natuurlijk ook. Je kunt mij bereiken via het speciale mailadres afstuderenzokanhetook@gmail.com. Heb je vragen, stel ze gerust!

Tot zover deze blog. Blijf gezond en blijf thuis;)

Luuk


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


(Buiten)gewone dingen in bijzondere tijden

Een handboek voor afstuderen

Thuis afstuderen

Anders

(Buiten)gewone dingen in bijzondere tijden

Hulp bij afstuderen